Kolagen merupakan protien yang dibina oleh 3 rantaian asid-asid amino berbentuk “helix” yang menjadikan ia serat yang sangat kukuh bagaikan seutas wayar keluli tetapi elastik. Ciri-cirinya seperti gam atau simen itu pula menjadikan tulang rangka dan tulang rawan lebih kukuh dan kuat tetapi sangat elastik. Kemerosotan jumlah kolagen di dalam tulang boleh membawa kepada kerapuhan tulang atau dipanggil “osteoporosis”. Begitu juga pada tulang rawan, kekurangan kolagen akan menjurus kepada radang atau “osteoarthritis”.
Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semulajadi.Dikenali sebagai “Sarang Burung Laut” oleh masyarakat cina.
Melancarkan kitaran darah;Mencantikkan kulit agar lebih cerah dan tegang;Melambatkan penuaan dan melansingkan badan;Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goitre (kelenjar Thyroid membengkak).
Manfaat rumput/rumpai laut bagi tubuh :
1. Menggurangkan risiko terkena penyakit kanser payudara.
2. Menghambat pertumbuhan sel – sel kanser secara efektif.
3. Antioksidan Klorofil pada gangang laut hijau dapat berfungsi sebagai antioksidan. Zat ini membantu membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas yang sangat berbahaya bagi tubuh.
4. Mencegah Kardiovaskular Para Ilmuwan Jepun merumuskan, ekstrak rumput laut dapat menurunkan tekanan darah pada penghidap penyakit hipertensi. Bagi pengidap stroke, mengambil ekstrak rumput laut juga sangat digalakkan kerana dapat menyerap kelebihan garam pada tubuh.
5. Makanan Diet. Kandungan serat (dietary fiber) pada rumput laut sangat tinggi. Serat ini bersifat mengenyangkan dan memperlancarkan proses metabolisme tubuh sehingga sangat baik dihadam oleh penderita obesitas. Karbohidratnya juga sukar dicerna sehingga anda akan merasa kenyang lebih lama tanpa merasa dituh dah macam gemuk.
Kandungan yang bermanfaat dari rumput laut :
1. Magnesium
2. Serat
3. Kalsium
4. Kalori
5. Iodine
6. Zat Besi
7. Seng
8. Protein
9. Vitamin B 12
Kelebihan PMC purple (AAA)
- 2 kali lebih kolagen drp kolagen gred AA emas/putih dan A kelabu..3 kali lebih beta karotin dan galian
- Warna gelapnya mengandungi kandungan vitamindan pelbagai lagi bahan berkhasiat yang sangat tinggi daripada semua keluarga rumpai.
- Kajian terperinci yang telah dijalankan oleh banyak pihak menunjukkan bahawa sayur-sayuran yang mempunyai warna terang seperti jingga dan ungu ~ kubis ungu, terung, anggur, bawang, turnip, keladi dan sebagainya memiliki kandungan vitamin dan zat galian lebih tinggi daripada sayur-sayuran berwarna hijau dan putih.
- Memiliki kuasa anti penuaan dan antioksida tertinggi daripada semua jenis sayuran berwarna ungu lain.
For any enquiry..